Nova Scotia Duck zvonjava retriver

Od imena pasmine već je jasno da je rodno mjesto psaNova Scotia, odnosno pokrajina u istočnoj Kanadi. Povjesničari nemaju točne informacije o načinu na koji se ova pasmina uzgaja, ali potječe iz vremena "zaljuljavajući crvene pse". Engleski spaniel, collie, sheltie, zlatni retivier i neke vrste irskih setera sudjelovali su u uzgoju New Scotland terijera. Kao rezultat ove neobične kombinacije pojavio se ovaj slatki i talentirani četveronožni stvor. Kanađani skraćuju pasminu psa kao tollera, a pedantno engleski jezik više voli zvati uzgajivač tonera Nova Scotia. Posebno popularan je pas u skandinavskim zemljama i Engleskoj.

Pojavljivača Nova Scotian patka retriever

Izvana, toiler sličan je razigranoj sjeniciu obliku klinastih glava i visoko postavljenih visećih ušiju, izražajnih očiju jantarske nijanse i pahuljastog repa, koji lagano uzdiže prema lovu. Visina na grebenu na tolleru iznosi 40-50 cm, a težina od 18 do 23 kg. Štenad je vrlo malen, veličine 10-15 cm. Nove Scotian retriever dobro je prilagođen za lov u blizini vode - ima gust vodootpornu kaputu i podsloj koji štiti od hladnoće. Retweier ima crvenkastu boju i bijele oznake na prsima, repu, udovima i čelu.

Toller je najmanji predstavnikvrsta retrievera, ali veličina nije bitna - nakon svega, on ima takve osobine da se njegova braća ne mogu pohvaliti. Ima razvijen instinkt za čuvanje, ukazuje na strance, ali čim shvati da nisu opasni, odmah počinje igrati s njima. Također je savršeno predan na patkama zahvaljujući osjetljivim sluha i mirisima.

Njega i trening tollera

Novi škotski pustolovni patuljac

Za normalan razvoj i očuvanje oblika psazahtijeva puno fizičke vježbe i slobodnog prostora. Brz i energičan pas treba strogu obuku, inače može postati tvrdoglav i nekontroliran.

Prilično je lako voditi brigu o novozavotskome retriveru. Potrebno je samo periodično češljati svileni kaput i okupati ga šamponom za pse.

Psi ove pasmine su prilično snažno zdravlje. Međutim, oni mogu patiti od pomaka zgloba kuka i atrofije retine. Da bi se utvrdio uzrok bolesti, veterinar treba pregledati oči i zglobove psa.