pas Alabai

Odnosi se na Alabai ili srednjoazijskog ovčaranajstarija pasmina pasa i pasa, povijest pasmine starija je od 2000 godina. U početku, ovi psi su odgajani za zaštitu jata ovaca od vukova, kao i zaštitu osobe od nepozvanih gostiju - ljudi ili grabežljivaca.

Karakteristike Alabaija

Za srednjoazijskog ovčara karakteristične su sljedeće osobine:

 • umjerena agresija;
 • preventivna reakcija;
 • snažno razvijen teritorijalni instinkt.

Izgled Alabaija nadahnjuje poštovanje - ovodovoljno snažan, snažan, visok pas (na grebenu od 60 cm) s masivnom glavom i kratkom, glomaznom njuškom. Boja može biti drugačija - bijela, crna, siva, crvena, tan. Uši i rep često se zaustavljaju u prvim danima života šteneta.

Trening Alabai

Alabajski pas je vrlo samovoljan, nezavisan,mirno, ljubav prema slobodi. Međutim, s pravilnim odgojem, poslušat će vođi čopora i postati izvrsna pratiteljica svojoj obitelji i djeci. To je razlog zašto morate obratiti dužnu pažnju na treningu, koji je za Alabai obično započinje u starosti od 6 mjeseci i 9 mjeseci štene već trebao osjećati u vama vođu, da bi mogli nositi brnjicu i biti svjesni sljedeće naredbe:

 • zabrana "nije dopuštena";
 • pokret "sljedeći";
 • „Mjesto”;
 • "Za mene";
 • "Stand".

Pas bi trebao biti smiren zbog onoga što tiuzeti svoju zdjelu, premjestiti hranu itd. Namjerno i dosljedno postiže naslov vođe čopora, vođu uz pomoć naredbi, intonacija, akcija. Morate postaviti pravi ponašanje psa dok je još uvijek štene.

Briga za Alabamu

Srednjoazijski ovčar najbolji jeja sam na ulici, ali također se mogu naviknuti na život u kući. Nije preporučljivo držati psa Alabaija pasmine u stanu, neće imati dovoljno slobodnog prostora i to može negativno utjecati na njegov karakter.

Često, mnogi vlasnici grade posebnu kavezuza alabai. Pas se osjeća dobro na ulici, ima kutiju za spavanje i krov od topline. Nemojte zaboraviti na hodanje: čak i kada živite u kaveznici, Alabai mora zagrijati, osjećati se fizički pod stresom.

Psi ove pasmine ne zahtijevaju veliku briguVuna je otporna na prljavštinu i dobro izgleda čak i nakon dugih šetnje šumom. U proljeće se javlja jaka molt, ako želite, možete pecati na ulici i ukloniti vunu. Očistite psa uši, osobito ako postoje znakovi infekcije, ne zaboravite ukloniti kandže ako je potrebno.

Seksualna zrelost Alabai doseže 6-8 mjeseci,međutim, prvo parenje treba provesti ne kraće od 18 mjeseci, ili treće estru, au psa ne prije 24 mjeseca. Na 9-14. Dan estrusa, možete početi parirati Alabai. Razlika između ručnog i slobodnog parenja. Besplatno parenje je moguće ako životinje ne pokazuju očitu agresiju jedni drugima i već imaju iskustva u takvim stvarima. Kada se plete, vlasnik pomaže svom psu, utješi je, držeći jedan po jedan trbuh. U slučajevima agresije, možete staviti njušku.

Alabai je zdrava pasmina, bolesti rijetko prevladavajuto. No, postoji mogućnost displase zgloba kuka i lakta, pa pažljivo razmotrite hranu pasa, ona bi trebala biti puna kalcija, posebno kod štenaca.

Što hraniti alabai?

U početku odredite način hranjenja: bilo potpuno prirodna hrana, ili samo suha hrana. Nemojte miješati oba načina!

Hranjenje alabaya s prirodnom hranom trebalo bi uključivati:

 • mršavo meso (govedina, teletina);
 • djelomično nusproizvodi;
 • riža kaša, zobena kaša, heljda;
 • nedostatci Alabaija

 • povrće.

Feed psa dva puta dnevno, u omjerima proporcionalna težini psa, ne zaboravite na dovoljno čiste pitke vode!

Nedostaci Alabai proizlaze iz njezina dostojanstva -snagu i zaštitni instinkt. Nikada nemojte zaboraviti da je prije nego što je pas koji može zadaviti vuk, a da ga nema - još jedan pas. Vrlo pozoran na obrazovanje Alabai, morate jasno analizirati situaciju i prilagoditi ponašanje psa u njemu - pohvaliti, zabraniti ili dati slobodu. Trebali biste vježbati trening psa i uvijek osjećati uzajamno razumijevanje sa svojim ovčarom. Tek tada će postati vaš najvjerniji prijatelj i neustrašivi zaštitnik vaše obitelji!