Srednjoazijski ovčar - karakteristike pasmine

Central Asian Shepherd, ili Alabai, kao što su ih mnogi nazvali - neustrašivi je, mirni pas s moćnim instinktom čuvanja.

Karakter središnjeg pasa psa

Možete dati takav opis pasmineCentral Asian Shepherd: Jaki, neovisni, inteligentni pas posvećen vlasniku. Unatoč činjenici da se Alabayev smatra borbama, oni su prilično mirni i uravnoteženi. Srednjoazijski ovčar ima manje divlji i agresivan karakter, za razliku od njezinog bliskog rođaka - bijelog ovčara. Alabai je dominantna pasmina pasa, mogu se tiho i neutralno odnositi na druge životinje u kući, ali često pokazuju agresivnost stranim psima. Zbog svojih instrukcija nadzora, koji su vrlo izraženi u njima, psi su sumnjičavi i nepovjerljivi prema autsajderima. U obitelji, srednjoazijskog ovčara ima meko i drhtav karakter, dobiva slavno s članovima obitelji, ljubazan prema djeci i uvijek djeluje kao branitelj. Središnji azijski pasji su dovoljno razigrani i aktivni, što također pozitivno utječe na komunikaciju s djecom.

Veliki plus karaktera Central Asian Shepherd je da su vrlo pametni i razumni, razlikuju se u čistoći i ne pokvariti namještaj.

Standard Breed

Središnji azijski pas ima veliki, masivantijelo s dobro razvijenom muskulaturom. Mužjaci su veći od ženki, njihov rast u ramenu može biti veća od 70 cm kod žena iste - 65 cm, Central Asian Shepherd standard pasmine dopušteno sve boje vune :. Od čisto bijele do tigra, uočena u raznim kombinacijama, osim smeđe i plave boje. Pokrivač vune može biti kratak (do 3-5 cm) i dug (do 7-9 cm).

Vrste srednjoazijskih pastira

Vjeruje se da je Središnji azijski pas ovde pripada skupini pasa pasa psa u obliku pasa i ima isti pretka - tibetanski pas, stoga može uključivati ​​takve pse kao:

  • Pamirijski pastirski pas;
  • Pamirian Shepherd;
  • Turkmenac Shepherd;
  • Central Asian Shepherd Dog - vrsta pasmine1

  • Tajik pastira i neke druge.

Značajke središnjeg ovčarskog psa

Značaj srednjoazijskog ovčara je njezinveličine i osobnosti, može biti neugodno zadržati ga u gradskom stanu. Pas se osjeća bolje na ulici, ali ne pada od vrućine pa Alabai mora imati pristup sjenovitim mjestima.

Kod psa je potrebno angažirati od ranog doba, ito će biti bolje ako profesionalni cinolog to učini. Također često treba prošetati psa, dati mu priliku da se presele i ubrza, ali ne zaboravite o sigurnosti drugih ljudi i životinja.