Cushingov sindrom kod pasa

Cushingov sindrom je bolest u kojojTijelo pasa je u stalnom stresu. U zdravih životinja, u slučaju nepovoljnih situacija, nadbubrežne žlijezde, na naredbu hipofize, izlučuju steroidni hormon kortizol. Ovaj hormon mobilizira životinjsko tijelo, pomažući bez gubitaka da prežive štetne učinke. A kod pasa koji pate od Cushingove bolesti, nadbubrežne žlijezde nekontrolirano oslobađaju prekomjernu količinu kortizola.

Cushingov sindrom - Uzroci

Najčešći je Cushingov sindromEndokrinska bolest pasa. U većini slučajeva pate od starijih i srednjih životinja. Cushingova bolest je pas svih pasmina, ali najveća predispozicija se očituje u malim pudlovima, terijerima, tacima i bokserima. A uzroci bolesti su:

  • Tumor jedne ili obje nadbubrežne žlijezde koji stimulira nekontroliranu sekreciju hormona;
  • Adenoma hipofize, orguljajući orgulje da otpušta adrenokortikotropni hormon.

Osumnjičeni od vašeg ljubimca bolest je vrlo jednostavna. Cushingov sindrom kod pasa ima izražene simptome:

  • prekomjerna žeđ i česte mokrenje najčešći su znakovi bolesti;
  • Nezdrav izgled kaputa i pojava velikih simetričnih ćelavih točkica na prtljažniku, repu i vratu;
  • Prekid estrusa u kuja;
  • mobilnost psa bitno je smanjena;
  • sastav životinje uvelike se mijenja: zbog atrofije mišića abdomen postaje veoma velik, veličina subkutane masti je bitno smanjena.

Kao rezultat toga, pas izgleda jako tanko s neprirodno velikim trbuščićem i velikim ćelavim točkama.

Liječenje Cushingovog sindroma kod pasa

Cushingov sindrom kod pasa1

Pozivajući se na veterinarsku službu sa sličnimsimptomi odmah trebaju upozoriti stručnjaka i izazvati sumnje o prisutnosti Cushingove bolesti. No prije početka liječenja liječnik mora napraviti točnu dijagnozu i odrediti pogođeni organ. U slučaju otkrivanja tumora na nadbubrežnim žlijezdama, oni se uklanjaju i propisuju cjeloživotno hormonsko liječenje.

Situacija s adenomom je mnogo složenija.hipofiza. Uz ovaj oblik bolesti, životinja je propisana lijekovima koji inhibiraju proizvodnju kortizona. Ali učinkoviti lijekovi se proizvode samo u SAD-u, Kanadi ili Njemačkoj, a njihovi troškovi su vrlo visoki. A jeftino domaće sredstvo je nedjelotvorno i njihov je učinak slabo poznat.