kako odabrati lubenicu bez nitrata

Jaki, mirisni, zreli i veliki vodeni dinjato je gotovo svi sviđanja. Na našim širinama ova melonska kultura pojavila se zahvaljujući Tatara, koji su ga doveli ovdje prije osam stotina godina. Ako u početku lubenica može samo blagdan na aristokratima, danas svaki ljetni stanovnik može rasti na vlastitoj zemlji.

Može se sa sigurnošću reći pod cara AlekseijaMikhailovich u lubenicama sadržavao je samo ono što je usadila priroda. No, moderan lubenik ponekad sadrži iznenađenja, a ne uvijek ugodno i sigurno. Govor, naravno, o nitratima.

Vodi nas sezona

Čak i prije 15 godina ljubitelji lubenica s nestrpljenjemKonačno su čekali kolovoz, da se ugode sa dugo očekivanom bobicom. Danas se dinja prodaju od sredine svibnja, iako se u klimatskim uvjetima takve drastične promjene nisu dogodile. Naravno, svatko od nas shvaća da bez pomoći "kemije" lubenica nije mogla rasti i zrenuti u takvom neuobičajenom razdoblju. Ali koliko su apetiti na policama položenim uz brdo ...

Zapamtite, bez upotrebe posebnih stimulansaRast lubenica prije kolovoza ne može se pojaviti! No, čak i sukladnost s uvjetima kupnje ne može garantirati da su provjere na nitrata lubenice će dati negativan rezultat. Na žalost, samo žetva dobivena vlastitom mahom garantira sigurnost. Visok stupanj samopouzdanja također uzrokuju lubenice uzgojene specijaliziranim agrofirmima. U tom slučaju, stopa nitrata u lubenice kontrolira od strane nadležnih tijela, a proizvodi su kvalitete i sigurnosti certifikate.

Čini se, zašto se gnjavi pitanjem,kako odabrati lubenicu bez nitrata, ako je dovoljno kupiti ove bobice od sunarodnjaka, koji ih samostalno rastu? Ali tamo je bilo! Nedavno, kada su ekološki proizvodi u velikoj potražnji, poduzetni "vrtlari", kupujući lubenice nepoznatog podrijetla, preprodaju ih pod krinkom "kuće".

Stručni savjeti

Mišljenja stručnjaka o sigurnostiLubenice se temelje na karakteristikama koje su date u GOSTu, razvijene 1982. godine. Unatoč tome što su prošlo više od tri desetljeća, još uvijek je relevantno. Dakle, kako provjeriti lubenicu na nitratima? Prema GOST-u, na policama ne bi trebalo biti plodova ružnih oblika, puknutih, oštećenih, slomljenih i propadanih lubenica. Nikad ne kupuj lubenice na takvim mjestima!

Znakovi nitrata u lubenici također suŽuta mrlja na tlu na kore, narančasta nijansa celuloze, sluz oko sjemena, njegova labava konzistencija. Da bismo te čuvali, trebali biste imati i grube bjelkaste vlakna i šuplje meso. Ovi očiti znakovi će vam reći kako razlikovati lubenicu od nitrata i zaštititi sebe.

Sigurnosno jamstvo

U većini slučajeva odredite nitrate u lubenici(I vizualno i na dodir) je nemoguće. Najpouzdaniji način je stjecanje nitrata - posebna osobna metar, koja silom bilo test u sekundi

provjerite lubenicu na nitratima

proizvodi za sadržaj nitrata. Dakle, za lubenicu, prihvatljiva norma je 60 miligrama nitrata po kilogramu težine fetusa. Ali imajte na umu da je to norma za odraslu osobu. Dijete može dobiti samo one proizvode gdje sadržaj nitrata ne prelazi 50 mg / kg. Ako govorimo o dnevnoj stopi, tada nije više od 200 mg za odrasle i 80 mg za djecu.</ P>

Kupnja metala nitrata potpuno je opravdana, kao što možete provjeriti sadržaj nitrata kao što su lubenice i svi drugi prehrambeni proizvodi koji će izbjeći zdravstvene probleme.