Kako odabrati dinje

Južna, mirisna, zrela i slatka dinja -Omiljena delicija mnogih ljudi. Zasićena je magnezijem, kalijem, željezom, vitaminima C i R. Melon konzumacija savršeno ugasi žeđ, smanjuje razinu kolesterola u krvi i sedativ. Ali često je da prekrasna dinja izgleda stvarno ne ukusna unutra. Učimo s vama u ovom članku kako odabrati.

Kako odabrati lubenicu?

Prije svega, odlučni smo od mjesta gdje ćemoKupite ga. Najbolje je da se radi o supermarketu, službenom tržištu ili trgovini. Ovdje proizvod vjerojatno prolazi kroz potrebne sanitetske provjere, pohranjuje se u pravim uvjetima, a kao rezultat toga, rizik od trovanja plijenom proizvoda značajno se smanjuje. Vrlo je opasno kupiti dinje prodane na autocesti ili uz ceste, jer plodovi apsorbiraju sve otrovne tvari i štetne teške metale. Idealno, dinje ne smiju ležati na tlu, već na posebnoj paleti. Zapamtite i činjenicu da dinja nije vrlo gusta koža, tako da proizvod koji odaberete treba biti cjelovit, bez mrlja, udubljenja i pukotina. Nikada nemojte uzeti rezane dinje i ne dopustiti prodavaču da ih rezati s tobom, jer melonska pulpa postaje idealno uzgojno tlo za bakterije u njemu, zbog visokog sadržaja šećera.

Kako odabrati zrelog i slatkog dinja?

Za kupnju dinje, koja će zasigurno postati zrela,Prvo, najbolje je da je njušite. Zreli plod uvijek ima vrlo ugodan miris s nježnim notama vanilije, meda, kruške i čak ananasa. Ako iznenada melon ne miris, ili miris poput zelenila, onda je bolje da ga ne kupiti - to je neugodno. Usput, vrući na ulici, to će biti bogatiji i ugodniji okus. Također možete pokušati odabrati slatku dinje tako da kažete "na dodir", ali ovdje sve ovisi o raznovrsnosti. Na primjer, pri odabiru dinje "Kolhoznitsy" njezina površina mora biti glatka, a "Torpedo", naprotiv, gruba. Druga "Kolektivna farmska djevojka" bi trebala biti okrugla i svijetlo žuta, a "Torpedo" - lagana i izdužena. Ako lagano pritisnete prste na oguliti, dinja bi trebala lagano proljeti. Ako je iznenada krut, to znači da je još uvijek nezrelo i zeleno iznutra. Ako, naprotiv, prsti padaju loše, to znači da je dinja pretjerana i uskoro će se pogoršati. Na vrh svega, može biti gorka.

Kako pravilno jesti i pohraniti dinje?

Na prvi pogled izgleda da bi bilo lakše - izrezati dinje, ukloniti sjeme i mirno jesti, uživajući u ukusnom ukusu i mirisnom mirisu. No, ovdje se ispostavlja, postoje važne nijanse:

  1. Prije konzumacije, temeljito isperite dinja pod toplom vodom sapunom. Zato što je u lubenici i na cijeloj površini prisutni toksini.
  2. Nikada ne pohranjujte rezu i napola napijeću dinje u toplinu, na sobnoj temperaturi. Nije jeli sve dinje u isto vrijeme - odnesite ga odmah u hladnjak.
  3. Nije poželjno konzumirati dinja u kombinaciji s hladnom vodom, kiselim mliječnim proizvodima s alkoholom i mlijekom, jer vam rizik niste uzrujali.
  4. kako odabrati slatku dinje

  5. Melon je vrlo teški proizvod i stoga ga je najbolje jesti između obroka, ali ne nakon jela ili na prazan želudac.
  6. Ne preporučuje se uporaba dinje za osobe s dijabetesom, pogoršanje peptičnog ulkusa, trudnice i majke koje dojiljuju.

Ako želite kupiti dinja dobre kvalitete, ondaTo je bolje učiniti u sezoni, tj. Krajem kolovoza ili početkom rujna. Najkorisnije su meloni kasnije sazrijevanja, jer se ne uzgajaju pod premazom filmova i koriste manje pesticida i mineralnih gnojiva.

Poznavatelji ovog divnog ploda mogu napraviti iz nje ukusne praznine za zimu - džem i dinje džem.