Kako odabrati vino

Ako niste nasljedni proizvođač vina i nemate vlastituVlastiti vinski podrum, a ne ugostitelj, a ne sommelier, onda, vjerojatno, ponekad se zapitate koje će vino odabrati za određenu prigodu. To može biti blagdan, večer s prijateljima ili kod kuće, romantična večera.

Koja vina za odabir, često ovisi o tomeprigoda: na novogodišnjoj zabavi ili na vjenčanju, uobičajeno je piti šampanjac ili pjenušava vina, prikladan je svakodnevni obični stolni vinar, a jubileja odgovara starinskom vinu. Mnogo ovisi o tvrtki u kojoj namjeravate provesti vrijeme: muškarci vole suha ili posebna vina, kao što su lučnja vina ili Madeira, a dame često vole polusvjetlo ili slatko vino, a neke vole otvrdnuta vina.

Koja su vina - pročitajte naljepnicu

Vina prema tradicionalnoj klasifikaciji podijeljena su u nekoliko kategorija ovisno o parametrima.

Ovisno o dobi, vina su podijeljena na Beaujolais(Vino od godine), obični (vino ne čuva se u bačvama odmah nakon fermentacije piće zapušen boce), u dobi (nakon fermentacije vino je u dobi od najmanje šest mjeseci u hrastovim bačvama), berba (ne manje od jedne i pol godina) i skup (barem 3 godine starosti).

Ovisno o nalogu vina od grožđa proizvedenog razlikovati vina monosortovye (iz jedne sorte grožđa) i mješoviti (za proizvodnju vina pomoću nekoliko sorti grožđa).

Prema količini šećera, vina su podijeljena na suhu (imajusuha i poluslatna (imaju blago slatki okus, tonovi grožđa puno su lošiji nego u suhim vinima), desert (vrlo slatka vina) i liker (ime govori sama za sebe). Suha vina su najmanje jaka (do 12 stupnjeva), najpoželjnija su likerska vina (do 20 stupnjeva).

Uz to vino može biti crveno, bijelo, ružičasto, svjetlucavo, gladno i tiho. Kako odabrati dobro vino i ne zbuniti se u raznolikim proizvodima?

Nekoliko savjeta o odabiru vina

Ako odlučite dati bocu dobrog vina neko vrijeme, razmotrite neke točke.

Mjesto kupnje: zajamčeno kvalitetno vino može se kupiti u vinskim buticima i specijaliziranim prodavaonicama - na takvim mjestima oni se bave samo pouzdanim dobavljačima i pažljivo nadziru kvalitetu proizvoda. Usput, u pravilu, savjetnik radi u takvom dućanu, koji će savjetovati kako odabrati suho vino ili kakvo je bijelo vino preferirati u tom razdoblju.

Najbolja su vina, međutim, francuskidaleko od svih zna kako odabrati francusko vino, a ako ne govorite jezikom musketaša, potražite riječ Château na naljepnici. To znači da je vino proizvedeno pod nadzorom posebnosti

koje vino odabrati

odjel je vrlo kvalitetan.</ P>

Vino određuje snack, i obratno: Riba, plodovi mora i pileća prsa tradicionalno služio bijelog vina (suho ili polusuho), crveno meso (govedina, svinjetina), igru ​​i mediteranska kuhinja se poslužuje uz crno vino. Pink vina su dobra za lagane zalogaje, a jaka i posebna - za sireve. Stoga, ako imate bocu bijelog vina, kao što su chardonnay ili ALIGOTE, a večera se očekuje da će podnijeti grčku salatu i janjetina kotleta, bolje je ukloniti bijelo vino na najboljem slučaju i razmišljati o tome kako odabrati suho crno vino - to će krasiti večeru.

Zapamtite: Vino ne voli vruću hranu (Burnt jezik ne doživljavaju cijeli niz okusa), ne miješati s vrlo pikantnim jelima, a ne u kombinaciji s kiselim krastavcima - za njih nema ništa bolje holodnenkoy čaša votke nije došao. I što je najvažnije: u grlu vina zdravlja, u čaši - dobro raspoloženje u boci - mogućih problema. Budite umjereni.