Kako odrediti kakvoću meda

Med je proizvod koji nam je poznat od djetinjstva. Stoljećima je dodano pićima, konzumirano kao desert, razmazano na sendvičima i što je drugo učinjeno s njom. I što je najvažnije, vjerojatno, svatko od nas je imao čaj s medom kada je bio bolestan.

Med od najranijih vremenaČovječanstvo kao integralni proizvod. Na ljekovitim svojstvima meda napisano je mnogo knjiga, a okus je svima poznat. U suvremenom svijetu, med nije također izgubio svoj položaj, u trgovinama i tržištima postoji ogroman izbor ovog prekrasnog proizvoda. Ali kako odrediti kakvoću meda, ako je izbor tako velik, a prilika za kupnju niske kvalitete robe skvrčava gotovo posvuda? Temelji se na cjenovnoj politici ili za kupnju, vodeći ga uspjeh, riskirajući zdravlje?

Kako provjeriti kvalitetu meda koju kupujete?

Može se obaviti najtočnija kontrola kvaliteteU kemijskom laboratoriju, gdje, miješanje meda s različitim reagensima, moguće je sigurno poznavati njegov sastav. Ali većina ljudi ne nosi džepni laboratorij u trgovinu ili na tržište. Kako odrediti kakvoću meda u "terenskim uvjetima"?

Postoje osnovne metode za određivanje kvaliteteMed na temelju njegove strukture, okusa i mirisa. Kada kupujete med, prije svega vrijedi procijeniti njegov izgled. Sastav meda mora biti ujednačen bez znakova fermentacije. Mnogi prilikom provjere kvalitete meda obraćaju pozornost na njegovu kristalizaciju (med može kristalizirati, za njega je to normalan proces). Pokazivač kvalitete meda u ovom slučaju je mala promjena boje, kao i povećana kristalizacija tijekom zagrijavanja i daljnje hlađenje meda. Važno je zapamtiti - ne prirodni med ne kristalizira.

Viskoznost je jedan od važnih kriterija zaOdređivanje kvalitete meda. Previše tekuće sastave meda može ukazivati ​​na dodanu vodu. Ali kako znati kakvoću meda svojom viskoznošću, kakav bi sastav trebao biti? Ovdje može pomoći mali eksperiment, koji zahtijeva samo žlicu i provjerava med. Žlica se mora spustiti u med i okrenuti nekoliko puta, nakon ekstrakta i vidjeti ga kao med kaplje sa žlicom će izroniti. Med s dobrom kvalitetom teče polako s velikim kapljicama dok većina ostaje na žlicu. Ako je med teče dužinom toka, njegova kvaliteta je u dvojbi, to može biti kao nezreli med i med - razrijeđen s vodom. Dobivanje kontrolu kvalitete meda je zapamtiti i da utječe na kvalitetu i biljke iz koje su sakupljene med. Na primjer, medeni heljdin je viskozniji od cvjetnog meda.

Jednako važan pokazatelj kvalitete meda je njezina arome. Različite vrste meda imaju različite okuse, najdublji miris je cvjetni med, krivotvoreni med nema miris.

I kako provjeriti kvalitetu meda u domuAko je proizvod već kupljen i još uvijek niste sigurni u njegovu kvalitetu? Odgovor na ovo pitanje još je jednostavniji. Ulijte čašu vode i otopite u njoj žlicu meda, ako na dnu stakla postoji sediment, tada ovaj med nije prošao kontrolu kvalitete, sadrži nečistoće.

Pokazatelji kvalitete meda

Za detaljniju definiciju kvalitete medamožete dodati nekoliko kapi stolnog octa, ako je sedimentna pjena, onda je ovaj dodatak ništa više od krede. I kad se jodne kapljice dodaju otopini, boja se mijenja u plavo, označava smjesu škroba ili brašna. </ P>

Jedan od omiljenih načina provjeravanja kvalitete medau starim danima razmatrana je požar. U vatru je dovedena žlica meda, pravi med pešen, med od opekotina od nečistoća, plavi plamen. Traders su koristili ovu metodu kako bi provjerili kakvoću meda pri kupnji robe u selima.

Ali, nažalost, ni na koji način ne može spasitiod raznih bolesti koje pčele mogu povrijediti, pa pokušajte kupiti med na dokazanim i pouzdanim mjestima gdje su vlasnici meda zainteresirani za stalnu trgovinu.