Kako odabrati maslinovo ulje

Velika majčinska priroda za sve vrste znatiželja. Koliko je stvorilo cvijeće i trave, drveće i grmlje, povrće, voće i bobice. Ali, možda, najnevjerojatniji mogu se smatrati one biljke, od sjemena ili plodova kojih izlučujemo ulje - najvredniji i najzdraviji prehrambeni proizvod, a ne samo. A, možda, najzanimljivija je za nas maslina. Uostalom, maslinovo ulje se koristi svugdje i posvuda. Oni su začinjeni salatama, priprema ukusna jela, temelj je za proizvodnju mnogih ljekovitih i kozmetičkih proizvoda, široko se koristi u području narodne medicine i maske domova, kose i cijelog tijela. Precijeniti prednosti maslinovog ulja je nemoguće jer je za sve ostalo prirodni prirodni antioksidans, sposoban se boriti s znakovima starosti i smanjiti učinke na tjelesno tešku bolest poput raka. Ovdje samo trebate znati kako odabrati pravu maslinovu ulju. Sad ćemo se nositi s ovim pitanjem.

Tko proizvodi najbolje maslinovo ulje?

Prije nego što počnemo učiti, zvučalo jeiznad pitanja, predlažemo da se bave zemljopisom i razumijemo popis zemalja od kojih se isplati početi od odabira ovog maslinovog ulja. Uostalom, kao što znate, samo osoba koja ga proizvodi može ponuditi najkvalitetniji proizvod. Dakle, glavni dobavljači maslinovog ulja na svjetskom tržištu su Italija, Španjolska i Grčka. Oni su bili pioniri u njihovom vremenu za uzgoj i uzgoj maslinika. Još uvijek drže palme u ovom poslu. A ipak kako odabrati pravu maslinovu ulju? Sad ćemo vam sve reći.

Izbor maslinovog ulja - pročitajte naljepnicu

Kada dođemo u trgovinu za kupnju, ondaprva stvar koju radimo je pročitati naljepnice na naljepnicama. Izbor maslinovog ulja u tom smislu nije iznimka. Evo što možemo nazvati oznakom u ovom slučaju:

  1. Kiselost. Kisela maslinovog ulja ovisi oPostotak oleinske kiseline u njemu. Bilješke "Djevičansko maslinovo ulje" i "Ekstra djevičansko maslinovo ulje" služe kao pokazatelji vrlo visokokvalitetnog ulja. Kiselost takvog proizvoda je 0,8 posto. Ovo ulje je savršeno kao salata. Ulje označeno "Čisto mješano maslinovo ulje" jest mješavina prethodnog razreda i profinjenog proizvoda. Kiselost u njoj je malo viša, 1,5-1,8. Ovo ulje je pogodno za prženje, pa je njegova temperatura grijanja vrlo visoka. Natpis maslinovog ulja za pomulce govori o najnižem i najjeftinijem obliku ulja iz maslinovog ulja. Ipak, oznaka ovog maslinovog ulja sadrži natpis "Naturel" ili "100% maslinovo ulje".
  2. Informacije o proizvođaču. Na naljepnici izvornog proizvoda nužno je adresa, bar kod proizvođača i distributera.
  3. Spetsabbreviatura. Također, oznaka vlasničkog maslinovog ulja razlikuje se od kratice IGP (PGI) ili DOP (PDO). To ukazuje na to da je ulje proizvedeno na mjestu prikupljanja maslina i da su svi plodovi bili visokokvalitetni.

Kako odabrati pravo ulje u izgledu, okusu i mirisu?

Sljedeći čimbenici koji pomažu u procjeni kvalitetemaslinovo ulje, to je njegova boja, okus i miris. Naravno, u supermarketu nitko neće otkopavati boce, ali još uvijek morate znati ove kriterije. Dakle, ovo maslinovo ulje ima bogatu zelenu boju. A prema iskazu stručnjaka, što je ekoloskija, to je bolje. Iako, s druge strane, sve ovisi o mjestu prikupljanja i stupnju sirovina, a prisutnost žute sjene uopće nije pokazatelj braka.

Izbor maslinovog ulja

Miris istog okusa i visoke kvalitete, tzv.Sirovi proizvod, jako nalik mirisu i okusu artičoka. I još nešto. Dobro prirodno maslinovo ulje zgušnjava se u hladnom i ponovno se ukapljuje u toplini. A od promjene temperature, njegova kvaliteta uopće ne pate. Ali ulijevajte maslinovo ulje bolje u tamnu staklenu posudu na sobnoj temperaturi.</ P>

Ovdje, možda, i svu mudrost, kako odabrati pravu, kvalitetnu maslinovu ulju. Budite oprezni pri kupnji, a ako imate bilo kakve sumnje, obratite se stručnoj službi.