Kako provjeriti med za prirodnost

Med je odavno cijenjen proizvodZahvaljujući svojim jedinstvenim svojstvima. Složeni i bogati kemijski sastav doprinose popularnosti u području medicine, jer imaju antibakterijske i protuupalne učinke. Naravno, samo prirodni med ima sva ova korisna svojstva, a umjetni analozi gube u velikoj mjeri, uključujući i okus. O tome što je prirodni med i kako ga testirati za autentičnost, razgovarat ćemo u ovom članku.

Prije svega, napominjemo kakav smo med koji pokušavamoDa bi izbjegli. Prvo, razrijeđeno s dodatkom meda - jer nitko od nas ne želi i ne bi trebao overpay zbog beskrupuloznih prodavača. Drugo, ne zrelo - što je također znak žurbe pčelara u potrazi za profitom, budući da ovaj med sadrži više vode, brzo počinje lutati i gubi svoj ukus. Treće, to je med, dobiven pčelama, koje su bile hranjene običnom saharozom. Vrlo je teško nazvati ga korisnim i hranjivim.

Kako mogu odmah provjeriti med za prirodnost?

Budući da ne postoji uvijek prilikaDa biste provjerili je li pravi med, bez dodatnih "eksperimenata", najprije morate osloniti na svoje osjećaje. Za početak, prirodni med ima jedinstvenu mirisnu aromu koja je teško kemijski sintetizirati. Pokušajte s medom - nakon nekog vremena jezik može lagano stezati, bit će ugodna viskoznost - siguran znak dobrog meda. Osjećaji okusa će vam reći u pitanjima kako provjeriti vapno ili heljda med - ove vrste imaju posebne okuse, koje će i neiskusna osoba na ovom području razlikovati. Pored toga, pravi med često je heterogen: vosak od pahuljica, krilati pčela i drugih prirodnih materijala može propuštati tijekom filtracije i ukazati na autentičnost ovog meda.

Kako pravilno provjeriti med za dodatke kod kuće?

Na kredu: pomoći će ocat ili jaka kiselina. Med od krede mora "zashipit" i pjenu.

Kako testirati med s jodom na škrobu? Ako dodavanjem nekoliko kapi na proizvod primijetite plavoću - ne kupujte med od ovog prodavatelja.

Na vodi: Kvalitetni med, ako ga stavite na žlicu,Nastavit će se protezati, ali razblažen - suzenje i prskanje. Drugi način, umočite komad crnog kruha u med - kruh apsorbira vlagu meda i biti će pokriven "korom". Također imajte na umu da litra meda teži oko 1,4 kg. Ako manje, pčelar pokuša nadmašiti vas.

Kako provjeriti med za šećer?

Posebno je što med mora biti obložen šećerom, postaje vrlokrutina i kristalizirana. Nažalost, mnogi ljudi zbunjuju takav med s lažnim, iako s vremena na vrijeme postaje samo intenzivniji i ukusniji. I nečisti prodavači često ga koriste. Med sa šećerom je stvarno teško razlikovati od "sjede", glavni znakovi su vrlo bijela boja, slaba aroma i nedovoljna astringency.

Dodamo da ponekad pčelari ne mogu prodatidobro, ali sjedeći med, i zbog toga ga rastopiti sporo vatru. Ali samo pod uvjetom da grijanje nije više od 40 ° C, možemo sa sigurnošću ustvrditi da je med ne gubi svoja blagotvorna svojstva.

Kako pravilno provjeriti med

Kako mogu još provjeriti je li med prirodan?

Najsigurniji je način pronaći "vaš" prodavatelj. Ako je moguće, bilo bi sjajno kupiti med od pčelara, kojeg osobno poznajete i čija iskrenost ne sumnjate. Ovaj pčelar je mahnito zauzet od svibnja do listopada s njegovom pčelinjom, koju možete lako pratiti.

Jao, sve ove metode ne daju 100% jamstvoprirodnost proizvoda, jer samo kemijski laboratorij može testirati med za prirodnost s apsolutno točnim rezultatom. Međutim, ovo vas ne bi trebalo zaustaviti u pokušaju pronalaženja poštenog i odgovornog pčelara koji može pružiti izvrsni med.