Kako odabrati šampanjac

U našoj zemlji pjenušac se smatra obveznom novogodišnjom atributom. I u stvari, prodaja svezaka pjenušca znatno raste samo u razdoblju Nove godine.

No, pored toga, na svakome je pijan šampanjacProslava, a često je predstavljena i kao dar. Budući da kupnja ovog pića nije lagan zadatak, želimo vam reći kako odabrati pravi šampanjac.

Za početak, imamo na umu da nema jedinstvenog ispravkaOdabiru najboljeg šampanjca. Mnoge tvrtke proizvode dobar šampanjac, a svaka od njih ima mnogo više od jedne vrste. Stoga, u pitanju kako odabrati pravi šampanjac, trebate se usredotočiti ne samo na reputaciju proizvođača, već i na želje okusa. Da biste to učinili, trebate razumjeti kakve šampanjce postoje.

Što može pomoći pri odabiru šampanjca?

Šampanjac se razlikuje od sadržaja šećera. Ovdje su vrste šampanjca u cilju povećanja masenog udjela šećera:

 • Champagne Extra-Brut sadrži do 6 grama šećera po litri;
 • Champagne Brut sadrži do 15 grama šećera po litri;
 • Champagne Dry sadrži 15 do 25 grama šećera po litri;
 • Polu-suho Champagne sadrži 40 do 45 grama šećera po litri;
 • Šampanjac Semi-Sweet bijela sadrži 60 do 65 grama šećera po litri;
 • Šampanjac Semi-Sweet crvena sadrži 80 do 85 grama šećera po litri.

Smatra se da pravi šampanjac trebaProizvedeno bez dodavanja šećera. To jest, gurmani vole piti brut ili suhi šampanjac. No, takav šampanjac je malo hranjiv i neće svi ljudi voljeti ovo piće. A prema svjetskim standardima ovaj šampanjac ne može biti ružičasta ili crvena.

Pa kako odabrati pravi šampanjac za okus? Najjednostavnija opcija je kušanje pjenušaca, gdje ćete biti u mogućnosti kako bi se utvrdilo što je sadržaj šećera u šampanjca poput tebe. Ako nemate takvu mogućnost, onda se odlučiti za bilo što što možete gruba.

Kako odabrati kvalitetan šampanjac?

Ocjenu kvalitete šampanjca možete procijeniti prema sljedećim kriterijima:

 1. Izbor između šampanjca, zapakiranplastičnom čepom i plutom, bolje je dati prednost drugoj opciji. Kvaliteta pjenušca ne može biti mnogo pogođena, ali upotreba čepa ukazuje na ozbiljnost i savjest proizvođača.
 2. Preokrenite bocu šampanjca i pogledajdno. Ne bi trebalo imati sediment, zamućenje, pahuljice. U suprotnom, to ukazuje na lošu kvalitetu proizvoda ili pogrešne uvjete čuvanja šampanjca.
 3. Nakon što se šampanjac prelije u staklo, formira se gusta pjena koja se brzo smiruje. I nakon što sjedne u staklu, treba ostati mali prsten pjene.
 4. Ako ostavite čašu šampanjca za nekevrijeme, ne bi trebalo biti "iscrpljeno". Dobar pokazatelj je održavanje svjetlucanja tijekom 10 sati. No, neke marke drže pjenušava i za jedan dan.
 5. Ne kupuj jeftin šampanjac. Ako vidite da je cijena određene boce pjenušca znatno niža od cijene šampanjca od drugih proizvođača, onda je bolje da ne kupujete šampanjac.

  Koji šampanjac odabrati

 6. Šampanjac se proizvodi samo u bocama s tamnim staklom. Ako šampanjac ulije u lagani spremnik, tada je visoka vjerojatnost izobličenja okusa proizvoda kada je izložena sunčevoj svjetlosti.
 7. Na šampanjazu ne bi trebalo biti natpisa koji ukazuju na prisutnost neobičnih okusa ili okusa. Inače, takav se proizvod više ne smatra šampanjcem.

Sada, zahvaljujući našem savjetu, znate koji šampanjac odabrati na policama u trgovini. Želimo da ne pogriješite s izborom i pijete samo pravi šampanjac.