Vrste meda i njihova ljekovita svojstva

Do danas poznati su različiti tipovi meda injihova ljekovita svojstva i moguća štetnost dugo su proučavali znanstvenici. Svaka vrsta ima svoj kemijski i biološki sastav, tako da svatko ima određeni "čip" u pogledu zdravstvenih prednosti.

Vrste meda i njihova ljekovita svojstva

Danas je ova popularna delikatesija dobivena iz različitih biljaka, što uzrokuje prisutnost egzotičnih opcija, a to se odnosi ne samo na ukus, već i na sastav.

Vrste meda i njegovih ljekovitih svojstava:

  1. Bagrem. Ovaj proizvod ima antimikrobne, restorativne i sedativne svojstva. Preporuča se prije svega jesti živčane bolesti i nesanicu. Valja istaknuti pozitivan utjecaj na rad probavnog trakta i bubrega. Medeni divljači ne uzrokuje alergije.
  2. Heljda. Ovaj proizvod je bogat željezo, tako da će biti osobito korisno u anemiji. Ljekovita svojstva meda heljde su zbog prisutnosti raznih vitamina i minerala, pa će biti korisna za beriberi. Pozitivno utječe na proizvod na stanje plovila i rad želuca.
  3. Lugovoi. Ova sorta se također naziva „ekipe”. Takav se med poboljšava stanje živčanog sustava, pomažući da se nosi s nesanica i glavobolja. Proizvod stabilizira rad srca.
  4. Crvena. Ovaj razred poslastice dodijeljena izrazio antimikrobno i stimulativno djelovanje. Kesten med poboljšava potenciju, a ipak se preporučuje da se prisutnost trakta i bubrega bolesti probavnog.
  5. Linden jedan. Ljekovita svojstva ovog meda i pčelinjih proizvoda su zbog prisutnosti različitih korisnih tvari. Ima iscjeliteljski učinak, pa se koristi za liječenje opekotina i rana, uključujući gnjusne lezije. Proizvod ima baktericidnu svojinu, a preporučuje se za liječenje laringitisa, bronhitisa i astme. Ovaj med je koristan za ginekološke poremećaje, bubrege, jetru i srčane bolesti.
  6. Suncokret. Među ostalim vrstama meda, to je zbog prisutnosti velike količine vitamina A. Također ima izražen baktericidni učinak. Također je prikladna za topikalnu primjenu, jer ima učinak iscjeljivanja rana.
  7. Goroshkova. Neobična raznolikost, koja se dobiva od grašaka s tankim listovima. Može se pohvaliti antipiretikom i dezinfekcijskim djelovanjem, a također je učinkovit za različite upale.

sorti meda i njihova ljekovita svojstva