biljnog proteina

Općenito je prihvaćeno da protein (protein)Porijeklo biljke je rijetka komponenta, za razliku od raspoloživog proteina životinja. Međutim, ako se želi, svaka osoba može sami stvoriti punu dijetu u kojoj postoji dovoljno proteina i od biljnih sastojaka. Važno je znati gdje potražiti. Iz ovog članka saznat ćete koja namirnica bogata biljnim bjelančevinama.

Značajke biljnog proteina

Unatoč činjenici da vegetarijanci i vegani nemajujoš jedna mogućnost primanja proteinske hrane, znanstvenici potvrđuju: protein povrća, iako dobar, ali ne tako aktivno apsorbiran od strane tijela. A ako udio asimilacije proteina u proizvodima životinjskog podrijetla dostigne 85-90%, a zatim u biljci, taj pokazatelj zaustavio se na oko 60-70%. Međutim, to je bolje nego potpuno lišavanje tijela tako važne komponente.

Važno je zapamtiti da proizvodi životinjskog podrijetla sadrže puni kompleks esencijalnih aminokiselina, koji se ne mogu uvijek dobiti iz biljnih izvora proteina.

Izvori biljnog proteina

Razmislite o proizvodima koji sadrže protein biljnog podrijetla. Za one koji jedu prema načelima vegetarijanske ili veganske prehrane, važno je uključiti barem neke od njih u vašu prehranu:

  1. Bilo koja matica: bademi, lješnjaci, lončići, orasi, cedar, itd.
  2. Sve mahunarke: grah, grašak, grah, leća itd.
  3. Svi proizvodi od soje: tofu, sojino mlijeko, soja, zamjenske sojine, itd.
  4. Neke žitarice: heljda, raž, itd.
  5. Zeleno povrće: brokula, špinat.

Proizvodi koji sadrže proteine ​​biljnog podrijetla potpuno su dostupni svima nama. Oni mogu zamijeniti šupljinu ili dopuniti protein životinjskog podrijetla u prehrani.