štitnjače adenom

tiroidni Je li mali organ smješten na vratu,Što se odnosi na žlijezde unutarnje sekrecije. Među različitim problemima povezanim s endokrinim sustavom najčešće se nalaze bolesti, osobito tumori ovog organa. Tumori štitnjače mogu biti benigni (adenomi) ili maligni.

Uzroci adenoma štitnjače

štitnjače adenom Je li to benigni tumorRazvija se iz tkiva štitnjače i je pečat (čvor) enkapsuliran u vezivnom tkivu. Adenoma može biti pojedinačna ili višestruka (multinodularna gušavost). Bolest se obično očituje kod ljudi starijih od 40 godina, a žene su oko četiri puta veće vjerojatnosti od muškaraca.

Jedini razlog za toBolest nije identificirana, ali čimbenici koji ga mogu izazvati uključuju nepovoljnu ekološku situaciju, nedostatak joda u tijelu, poremećena proizvodnja hormona hipofize.

Vrste adenoma štitnjače

Adenomi štitnjače podijeljeni su na:

 • folikularni;
 • papilarni;
 • jasna stanica;
 • Funkcioniranje (Plamerova bolest);
 • Iz Gurtle stanica;
 • ostale neukupirane vrste.

Razmotrimo svaku od ovih vrsta:

 1. Folikularni adenomi štitne žlijezde. Sastoji se od okruglih ili ovalnih mobilnih jedinica,sadržane u koloidnoj kapsuli. Iznimka je mikrofolikularni adenom, koji ne sadrži koloid. U strukturi folikularnog adenoma vrlo je sličan malignom tumoru, pa je, kada se otkrije, često potrebno provesti bušenje štitnjače kako bi se ustanovila točna dijagnoza. Oko 15% slučajeva u odsustvu liječenja folikularni adenom može se razviti u maligni tumor.
 2. Papilarnost adenoma štitne žlijezde. Ima izraženu cističnu strukturu. Unutar cista, opažene su rastuće papilijane okružene smeđom tekućinom.
 3. Oxifil adenoma (iz Gurtle stanica). Sastoji se od velikih stanica s velikom jezgrom, ne sadrži koloid. Najagresivniji i najbrže napredujući oblik koji se u oko 30% slučajeva pretvara u zloćudne bolesti.
 4. Toksični (funkcionirajući) adenomi štitne žlijezde. Bolest u kojoj žlijezda štitnjače brtvespontano je proizveo veliki broj hormona. Kao rezultat toga, postoji prekomjerna količina u krvi i kao posljedica toga blokira proizvodnju određenih hormona hipofize odgovornih za normalno funkcioniranje štitnjače. Toksični adenom može se pojaviti i sam po sebi i razviti se na prethodno netoksičnom čvoru u štitnjači.

Simptomi adenoma štitnjače

Ako je tumor mali, moženemoj se očitovati i neočekivano pojaviti tijekom liječničkog pregleda. Adenomi velike veličine vidljivo su vidljivi: deformiraju vrat, mogu uzrokovati poremećaje disanja, cirkulaciju krvi, bol.

Također, ako postoji adenoma štitnjače (osobito otrovna), može biti:

 • povećano znojenje, čak iu mirnom stanju;
 • gubitak težine, u nedostatku promjena u prehrani i vježbanju;
 • slaba toplinska tolerancija;
 • lupanje srca;
 • razdražljivost;
 • povećan umor.

Liječenje adenoma štitnjače

Liječenje adenoma provodi se dvjema metodama: lijekovima i kirurškim zahvatima.

U početnoj fazi, uz samo male čvorove, ili ako je bolest uzrokovana kršenjem hormonalne pozadine, koristi se terapija lijekom.

adenoma štitne žlijezde

Uz proliferaciju čvorova, prijetnja malignihtumora i onih slučajeva kada hormonska terapija ne daje rezultate, obavlja se operacija za uklanjanje čvora i opsežno oštećenje - cijelu štitnu žlijezdu. U potonjem slučaju, pacijent će morati uzimati hormonske pripravke tijekom cijelog svog života, ali prognoza je i dalje povoljna.

Liječenje adenoma štitnjače obično je kirurški, pri čemu se uklanja zahvaćeni dio organa.

Budući da se odnosi na adenome štitnjačebenigni tumori, a pravovremenim donošenjem mjera, predviđanja su povoljna, iako mogu zahtijevati neku promjenu načina života. Na primjer, s potpuno uklanjanjem štitnjače, pacijent će morati redovito uzimati hormonske lijekove.

</ Br>