Terapeutska svojstva meda

Med je najpoznatiji od proizvoda pčelarstva, koji ima čitav niz korisnih svojstava i koristi se u prehrani i za medicinske svrhe.

Vrste meda

Med je obično podijeljen na cvjetne i podloge. Cvjetni med, zauzvrat, podijeljen je na:

  • Monoflearny, dobiveno iz nektara jedne biljne vrste (heljda, akacija, itd.);
  • polifloru, dobiveno iz nektara sakupljenog iz nekoliko različitih biljaka (forbes, livada, šuma, voće, itd.).

Medvjeđe pčele proizvode pčele u sušnom ljetu od izmeta insekata ili iz šećernih tvari koje emitiraju biljke (tzv. Rosa meda).

Zdravlje i okus meda ovise o njenomvrsta. Smatra se da su antimikrobna i protuupalna svojstva najbolje izražena u smeđim medom i polifloralnim sortama. Ove iste vrste meda obično imaju gorke tonove okusa. Svjetlosne sorte su slađe i bolje apsorbiraju tijelo, ali njihova baktericidna svojstva su nešto niža.

Vrste meda su rijetke,ima specifičan okus i sadrži veliku količinu mineralnih tvari, no njegova je ljekovita, naročito baktericidna svojstva još uvijek prilično niska.

Vrste meda i njihova ljekovita svojstva

Medeni bagrem

Najslađi med, svjetlo žuta boja. Tijekom kristalizacije postaje bijelo. Ima restorativni, imunostimulirajući i blagi umirujući učinak. Ima blagotvoran učinak na probavu, koristi se za liječenje urinarne inkontinencije.

Linden med

Boja od svijetlo žute do jantarne boje. Ima vrlo izražene baktericidno i protuupalno svojstvo. Koristi se za liječenje bolesti bronhopulmonalnog sustava, za poboljšanje srca, kod bolesti jetre i bubrega.

Heljda med

Boja od zelenkasto smeđe dotamno smeđa. Sadrži veliki broj aktivnih enzima, vitamina, aminokiselina, željeza. Koristi se za anemiju, gubitak krvi, nedostatak željeza, kolelitijazu i bolesti jetre. Ojačati srčani mišić.

Ulovni med

Dosta slatko i gotovo prozirno. Koristi se u liječenju ginekoloških bolesti i hemoroida, kao i prehlada, bolesti jetre, srca i zglobova.

Vrste meda i njihova ljekovita svojstva

Zmaj meda

Često se zove med biljka. Ima bogat biljni miris, boja se razlikuje od svijetlo žute do jantarne boje. Ima vrlo jak antimikrobni učinak. Koristi se za prehlade, živčane poremećaje, glavobolje, nesanicu, probavne smetnje.

Osim toga, valja napomenuti da je med sakupljen u šumskom području, miris je crvenkasto nijansa, a ovaj proizvod ima najjače antiseptičke i zacjeljivanje rana.