Cushingov sindrom

Prvi put je ovaj hormonalni poremećaj bio detaljno opisanopisan u 1912 od strane američki liječnik Harvi Kushingom, koji je opravdano hiperkortizolizmom (povećana sinteza kortizola i drugih nadbubrežne žlijezde) povrede hipofize. U njegovu čast, Cushingov sindrom dobio je svoje ime. navesti bolesti često Cushingov sindrom, koji se odnosi na Odessa neurolog Nikolaya Itsenko koji 1924 povezan je s sindroma nadbubrežne tumora. Oba znanstvenika su u pravu, pa se danas Cushingov sindrom naziva hyperkistikizm bilo kojeg podrijetla.


Uzroci Cushingovog sindroma

Povećana proizvodnja nadbubrežnih hormona češćesve stimulira povećanje razine hormona hipofize andrenokortikotropnogo zbog tumora u ovom dijelu mozga. Rjeđe, uzrok je sličan tumora na nadbubrežne žlijezde, jajnika, testisa, pa čak i bronhija. To se zove novotvorine ectopic kortikotropinomy. Tijekom svog rasta tumor proizvodi veliku količinu krvi glukokortikoida, što je rezultiralo hipofiza nadbubrežna žlijezda počinje slati signal o potrebi za povećanu proizvodnju kortizola i hormonska neravnoteža u tijelu postaje vrlo jaka.

Ponekad, tako da ona postaje uzrok bolesti hormonalnih lijekova, takozvani medicinski sindrom Cushingov.

Glavni znakovi Cushingovog sindroma

Kortizol u suvišku utječe na ravnotežu između proteina i ugljikohidrata, što rezultira povećanim šećerom u krvi. Svi metabolički procesi u tijelu su povrijeđeni. Znakovi Cushingovog sindroma su:

 • Pretilost u prtljažnom području, uz održavanje relativno vitkih udova;
 • povećan rast dlake lica i tijela;
 • smanjeni libido;
 • Poremećaji hrane;
 • dijabetes;
 • Pojava strija i ožiljaka na koži;
 • pogoršanje pamćenja i socijalnih vještina;
 • depresija, nesanica, povećana razdražljivost;
 • vrtoglavica, slabosti.

Budući da je Cushingov sindrom češći kod žena nego kod muškaraca, trebali biste biti upozoreni pojavom dlake na bradi i preko usne, u aureolima bradavica.

Liječenje Cushingovog sindroma

Da biste porazili ovu bolest, trebate točnoutvrditi uzrok njegove pojave. Postoji nekoliko opcija: hormonska terapija, zračenje i kemoterapija, te operacije. Izbor u ovom slučaju ovisi isključivo o individualnim karakteristikama tijela pacijenta.

Bez obzira na vrstu terapije, njegov glavnicilj je normalizirati razinu kortizola i drugih hormona. Manji aspekt je regulacija metabolizma i krvnog tlaka. U slučaju razvoja srčanog zatajenja, ta se kršenja pažljivo posvećuju.

Liječenje Cushingovog sindroma s narodnim lijekovima

Službeno nema dokaza da je s sindromomCushing se može kontrolirati fitoterapijom, ali mnogi iscjelitelji nude ovu mogućnost. Najpopularnije na ovom području su takve biljke:

 • poljski konjski gusar;
 • geranija;
 • visibabe.

Spirituous i voda infuzija, kao i izvarak ove biljke s točnim korištenjem normalizira hormonska pozadina. Ali to ne vrijedi

cushingov sindrom

zaboravite da službene studije nisu provedene, pa stoga rezultat može biti potpuno nepredvidljiv.</ P>

Kako bi se olakšalo stanje Cushingovog sindroma, takve će mjere pomoći:

 1. Dobar i dugi odmor.
 2. Pravilna prehrana.
 3. Hodanje na svježem zraku.
 4. Umjerena (visoka) razina tjelesne aktivnosti.
 5. Odbijanje loših navika.
 6. Usklađenost s režimom pića.