hormoni hipofize

Hipofiza je važan regulatorni centar,Koji kombinira endokrini i živčani čimbenici ljudskog tijela. Hormoni hipofize stalno razvijaju proteinske proizvode odgovorne za brojne procese koji se javljaju unutar osobe.

Koji hormoni proizvode pituitary gland?

Razlikuju se između prednjih i stražnjih režnja hipofize, također mogu izdvojiti srednji dio, ali je praktički odsutan. Ovi dijelovi su dizajnirani za obavljanje njihovih funkcija.

Razmotrite hormone koji se nalaze u prednjem režnju:

 1. TTG. Thyrotropic hormon je namijenjen regulacijifunkcije štitne žlijezde i regulira sintezu tvari T3 i T4, povezane s metaboličkim procesima, probavnim i živčanim sustavom, kao i sa srčanim funkcijama. Prekomjerne količine tih komponenata dovode do tireotoksikoze.
 2. ACTH. Djeluje na adrenokortikotropni hormonAktivnost nadbubrežnog korteksa, a isto tako ima blagi učinak na spolne hormone. Osim toga, tvar potiče oksidaciju masnoća, aktivira sintezu inzulina i kolesterola i povećava pigmentaciju. Ako je u analizi hormona hipofize detektiran višak ACGT-a, onda se može pojaviti Itenko-Cushingova bolest, praćena hipertenzijom, masnim naslagama i oštećenim imunitetom. S nedostatkom, pojavljuje se metabolički poremećaj.
 3. STG. Sudjeluje somatotropin hormona hipofizerazne vrste razmjene, zahvaljujući njemu razvoj organizma. Posljedica njegova prekomjernog sadržaja u djece postaje gigantizam, a višak kod odraslih uzrokuje akromegaliju (rast tkiva i zadebljanje kostiju). Nedostatak je uhićenje rasta mladog tijela.
 4. Prolaktin. Ovaj hormon igra važnu ulogu u reprodukciji. Hormon ima najveći utjecaj na žensko tijelo. Zahvaljujući njemu, mliječne žlijezde rastu i mlijeko počinje oslobađati majke. Prekomjerne razine prolaktina mogu uzrokovati probleme sa začećem i pogoršanjem potencijala.
 5. FSH i LH. Folikul-stimulirajuće i tipizirani hormon djeluje na spolne žlijezde, stvarajući glavne komponente reproduktivnog sustava progesterona i estrogena.

Hormoni odgovorni za stvaranje stražnjeg dijela hipofize su odgovorni za sljedeće:

 1. Oksitocin. Hormon utječe na žensko tijelo, potiče rad i sudjeluje u laktaciji. Mehanizam utjecaja na ljude nije otkriven.
 2. Vazopresina. Antidiuretički hormon povećava volumen tekućine u tijelu, potičući apsorpciju vode u bubrežnim kanalima. Osim toga, hormon sužava arteriole, što je vrlo važno za gubitak krvi.

Pripravci hormona hipofize

Kod otkrivanja patoloških procesa, čiji je izgled povezan s kvarom hipofize i proizvodnjom bazičnih proteina, propisuju se posebni lijekovi.

Pripravci hormona prednjeg režnja hipofize:

 1. Za normalizaciju rada nadbubrežne žlijezde, posebno za proizvodnju glukokortikoida, koristite Sinaten Depot, kortikotropin, kortikotropin-cink.
 2. Za poticanje razvoja tiroksina i poboljšanje rada štitnjače propisuje se tirothropin.
 3. Za normalizaciju rasta kostura i aktivaciju razvoja cijelog tijela potrebno je Somatotropin, Veličina, Humatrop.

  pripravci hormona hipofize

 4. Nedostatak folikul-stimulirajućeg hormona nadoknađuje upotrebu flalitropina alfa i beta. S istodobnim nedostatkom i hormonom LH uzeti Pergonal.
 5. Nisu razvijeni lijekovi za nadoknadu nedostatka prolaktina. Međutim, bromokriptin se koristi za blokiranje.

Pripravci hormona stražnjeg režnja hipofize:

 1. Kako bi se poboljšala kontrakcija mišića maternice i stvaranje mlijeka, takvi lijekovi mogu biti propisani Synthofinon i oksitocin Dezaminokistocin.
 2. Za liječenje dijabetesa, Lysinvazopressin je primijenjen, Pitioutrin se sastoji istodobno od oksitocina i vazopresina, koji doprinose kontrakciji maternice.