Test krvi za hormone

hormoni Jesu li tvari koje proizvode endokriniŽlijezde (štitnjače, gušterača, spolne žlijezde, hipofiza itd.) I sudjeluju u svim procesima u tijelu. Ti biološki aktivni spojevi određuju procese rasta, razvoja, reprodukcije, metabolizma, izgleda osobe, njegov karakter i ponašanje ovise o njima.

Proizvedeni hormoni prolaze u krv, gdjesu u određenim koncentracijama i ravnoteži jedna s drugom. Abnormalnosti utječu na zdravstveno stanje i mogu dovesti do poraza različitih organa i sustava. I važno je ne samo koncentracija hormona, već i njegov odnos s drugim vrstama hormona.

Kada je propisana krvni test za hormone?

Test krvi za određivanje razine određenih hormona, kao i hormonska pozadina u cjelini, može se propisati gotovo svim stručnjacima:

 • endokrinologa;
 • ginekolog;
 • Neuropatolog;
 • gastroenterolog;
 • Onkolog, itd.

Ovaj postupak vam omogućuje prepoznavanje velikog broja različitih patologija, uključujući i u ranim fazama prije manifestacije kliničkih znakova.

Razlog za tu analizu može bitiPostati sumnja na disfunkciju žlijezda unutarnje sekrecije ili povećanje veličine žlijezda (na primjer, nakon ultrazvuka). Često provjeravajte razinu potrebnih hormona kada:

 • akne;
 • alopecije;
 • Povećanje težine.

Ponoviti studij može se dodijeliti za procjenu učinkovitosti liječenja.

Priprema za analizu krvi na hormonima

Da biste dobili visoku kvalitetu i pouzdanostrezultate treba pridržavati sljedećih smjernica, koje su dizajnirane za krvne na bilo hormona (tiroid-stimulirajući hormon (TSH), seksualni, nadbubrežne žlijezde, štitnjače, itd):

 1. Dva tjedna prije studije, svi lijekovi trebaju biti prekinuti (osim onih čiji je prijem prije analize dogovoren s liječnikom).
 2. Tri dana prije testa trebali biste prestati uzimati alkohol.
 3. 3-5 dana prije analize preporuča se da se ne jede masna, oštra i pržena hrana.
 4. 3 dana prije analize, morate napustiti sport i ne dopustiti teški fizički napor.
 5. Na dan studija ne možete pušiti.
 6. Budući da se davanje krvi za analizu obavlja na prazan želudac, trebate odustati od jela 12 sati prije postupka (ponekad je dopuštena samo čista voda bez plina).
 7. Neposredno prije nego što postupak bude unutar 10-15 minuta za odmor, pokušajte se ne brinuti.

Budući da ovisi o razini hormona u ženamenstrualnog ciklusa, bolje je uzeti test 5-7 dana nakon početka menstruacije. Ako namjeravate analizirati razinu hormonskog progesterona, onda bi trebalo provesti na dan 19-21 ciklusa. Također, prije izvođenja krvnog testa za spolne hormone, ne preporučujemo ginekološki pregled, palpaciju mliječnih žlijezda.

Dekodiranje krvnog testiranja za hormone

transkripta krvi za hormone

Dešifrirati test krvi za hormone koji mogu samokvalificirani stručnjak, primjenjujući individualni pristup svakom pacijentu i uzimajući u obzir osobitosti organizma, postojećih bolesti, tekuće terapije i mnogih drugih čimbenika. Vrijedno je uzeti u obzir da su norme za analizu krvi za hormone u različitim laboratorijima različite. To je zbog činjenice da se u istraživanju mogu koristiti različite metode, oprema, reagens, vrijeme držanja i sl.. Stoga, ako je potrebno provesti ponovljene analize, trebali biste se obratiti istoj instituciji kao i po prvi put, a kod dešifriranja trebate voditi normama koje se upotrebljavaju u njoj.