hormona koji stimulira štitnjače

Ako ste išli na testove hormona,Za to postoje dobri razlozi. A ako ovo ne planira trudnoću, onda vaše zdravstveno stanje ostavlja mnogo na želji. Rezultat je pokazao da je hormon koji stimulira štitnjaču povišen? Evo, razlog vašeg brzog umora, nervoze, nepažnje i jutarnjih djela mučnine! Ali nemojte se bojati, ako se povećava hormon koji stimulira štitnjaču, posljedice se mogu brzo ukloniti. Glavna stvar je dobiti pomoć od stručnjaka u vremenu. Međutim, možete učiniti nešto sami.


Hormon koji stimulira štitnjaču - uzroci i liječenje

Ako se hormon koji stimulira štitnjaču povećava, uzroci moguBiti vrlo različit. Budući da je ovaj hormon je proizveden od strane hipofize i odgovoran je za rad štitne žlijezde, bilo kvara endokrinog sustava može dovesti do promjena u svojoj razini. Zahvaljujući štitnjače-stimulirajući hormon štitnjače proizvodi hormone T3 i T4 - tiroksin i trijodtironin, koji su odgovorni za rast tkiva, mentalnom razvoju i mentalne reakcije osobe.

S druge strane, višak u tijelu tih hormonaDovodi do činjenice da hipofiza prestaje proizvoditi hormon koji stimulira štitnjaču, a nedostatak je što ga proizvodi tijelo s povećanim intenzitetom. Stoga, nakon što ste dobili analizu koja potvrđuje povećanje hormona za stimulaciju štitnjače, nemojte paničariti - to nije konstantna vrijednost, mijenja se tijekom dana! Čak i ako imate gusta večera, idućeg jutra testovi će pokazati povišeni sadržaj krvi tog hormona. Stoga je potrebno ponovno provesti postupak za nekoliko dana. Poželjno je - u isto doba dana.

Ako se situacija nije promijenila - potrebno je proćitretman. Srećom, moderna medicina nudi nekoliko mogućnosti za razvoj događaja. Ali prvo isključimo najneugodnije - bolesti koje mogu uzrokovati porast razine hormona.

Povećana razina stimulirajućeg hormona štitnjače može biti uzrokovana sljedećim čimbenicima:

 • Kršenje nadbubrežne funkcije;
 • tirotropinoma;
 • Teška tjelesna i duševna bolest;
 • benigni i maligni tumori;
 • sindrom neregulirane sekrecije hormona koji stimulira štitnjaču i otpornost na hormone štitnjače;
 • Tioteroidni Hashimova;
 • bolest.

Ovaj popis može biti puno kraći, ali je potrebnobiti spreman za najgore. Ako navedene bolesti nemaju nikakve veze s vama, razmislite što bi drugo moglo biti razlog za povećanje razine hormona koji stimulira štitnjaču. Može biti:

 • hemodijaliza;
 • uklanjanje žučnog mjehura;
 • trudnoća;
 • banalnog stresa.

Što je hormon koji stimulira štitnjaču kod žena?

Trudnoća je vrlo često uzrokpovećati razinu ovog hormona, tako da ga položi priroda. Ali se događa da sličan rezultat analize sugerira suprotno - žena pati od neplodnosti. Kako bi se ispravila situacija, prije svega trebate normalizirati hormone T3 i T4, dobar endokrinolog će odrediti odgovarajući lijek. Ako vam to ne pomogne, morat ćete provesti detaljniju dijagnostiku i pregledati liječenje.

tireotropni hormon povišen uzrok

Simptomi i liječenje stanja

Kada hormon koji stimulira štitnjaču povišen je simptompostoje vrlo različite - od kršenja spavanja i probave, do povećane razdražljivosti i drhtanja u udovima. Ali najčešće nema vanjskih manifestacija. Što povećava hormon koji stimulira štitnjače za svakog pojedinca? To ovisi o općem stanju njegova tijela. Ako je teriotropni hormon povećan, liječenje može biti vrlo različito, jer je znak određenih poremećaja u endokrini sustav i prije svega potrebno je saznati koje. Tek nakon toga liječnik će propisati odgovarajuće lijekove.