Moskovska fotograf Kristina Makeeva posjetila je ovu bajku - zimi je provela tri dana na najdubljem jezeru našeg planeta i napravila fantastičan fotografski izvještaj!

1. "Baikal je impresivan. Ovo je najdublje i najčišće jezero na Zemlji ", kaže Christina. A kad smo planirali ovo putovanje, nismo ni očekivali da će sve biti tako divno, veličanstveno i nevjerojatno ... "

Baikal je impresivan

2. "Baikal nas tako fascinirao svojom ljepotom da sva tri dana putovanja nismo mogli spavati ..."

Oduzeta ljepotom

3. "Zamislite smrznuto jezero s dužinom od 600 km i debljinu leda od 1,5-2 m. Automobil koji teži 15 tona lako prolazi kroz njega!"

duljina 600 km

4. "U svakom dijelu jezera, led ima svoj vlastiti uzorak, a sve zato što voda zamrzava sloj po sloju ..."

obrazaca na ledu

5. Usput, led na jezeru Baikal je naj transparentniji na svijetu, a na dnu možete uzeti ribu, zelene šljunke i čak biljke! "

najbistrije led

6."Baikal zimi i privlači putnike. Oni se kreću oko zamrznute površine na sanjkama, klizaljkama, pa čak i biciklima. Najkremeniji prolaz za nekoliko stotina kilometara, razbiti šator na ledu i ostati noć! "

Privlači putnike

7. "Nećete vjerovati, ali na nekim dijelovima jezera led izgleda kao pravi zrcalo, a možete čak i uzeti svoj odraz na kameri ..."

odraz

8. "Ovo je čudesno mjesto. Vrlo duhovno i atmosfersko! "

Duševno mjesto

9. "Pukotine leda neprekidno. Kada se smrzne, ona se prekine. Jeste li znali da duljina takvih pukotina može doseći do 10-30 km, a širine oko 2-3 metra? "

pucketanje leda

10. "Impresivno je što pucketanje leda glasnošću i zvukom, više poput groma ili topova. Ali zahvaljujući tim pukotinama, ribe uvijek imaju kisik! "

svitak grmljavine

11. "Led na jezeru Baikal do svibnja, ali u travnju se bojite da se zauzmete na njega ..."

led do svibnja

12. "A ako ste vidjeli puno smrznutih mjehurića u ledu, onda znate da se odozdo, metanski plin koji emitiraju alge, diže na površinu"

mjehurići

13."Legenda kaže da je Baikalov otac imao 336 rijeka sinova i jedna kći - Angara. Svi "sinovi" pali su u Baikal kako bi svoje zalihe napunili vodom, ali kćer se zaljubila u Yenisei i počela voditi vodu od svog oca za svog voljenog. U bijesu, otac Baikal bacio je kameni blok u svoju kćer, ali nikad nije ušao u nju. Od tada, ovaj kamen-zid naziva se kamenim šamanom i izvorom rijeke Angar! "

Legenda

14. No legenda je, naposljetku, isprepletena istinom: Angara je jedina rijeka koja izlazi iz jezera, svi ostali pada u nju!

i istinu

15. Pa, zima je Baikal najljepše mjesto na svijetu?

Nije li ovo najljepše mjesto