Čuda prirode!

Najatraktivnijih mjesta na zemlji,naravno, su planine i oceani. Međutim, ponekad ne manje popularan vladaj depresija ispunjena vodom ili ne. Ovdje se prikupljaju najviše nevjerojatne rupe na površini, iz raznih razloga, dobio istaknuto mjesto.

1. Veliki Blue Hole, Belize

Velika Plava Rupa

Jedan od najpopularnijih mjesta za ronjenjerekreativno ronjenje je Veliki Blue Hole, koja je postala poznata zahvaljujući francuski istraživač Jacques-Yves Cousteau. To je bio prvi put da siđe na dno korita, mjerenje po dubini (120 m) i nalazi na dubini od špiljskog sustava s masivnim stalaktita. Gotovo okrugli otvor promjera od više od 300 m je vrtače nastale tijekom posljednjeg ledenog doba. Nema koraljne i agresivna vrsta morskih pasa, stoga, unatoč relativnoj udaljenosti od civilizacije (96 km do najbližeg grada), Velika Plava Rupa je osobito popularan za ronjenje.

2. Glory Hole, Monticello brana, CA

slava rupa

Monticello Dam, sagrađena na mjestupotopljena grada istog imena, poznata je ne po svojoj veličini, ali prije svega najveći svjetski lijevak za odvodnju. Imaju promjer od 21 m, preskače 1370 kubičnih metara u sekundi, što vam omogućuje da zadrži optimalnu razinu vode u kišnoj sezoni. Brana poduzeti sve moguće sigurnosne mjere kako bi se spriječilo prisustvo ljudi u blizini lijevak.

3. vrtača Mrtvo more, Izrael

Krš lijevak Mrtvo more

rast populacije i razvoj kemijskeindustrija su glavni razlozi za pojavu velikih praznina duž obale Mrtvog mora, u nacionalnom parku Ein Gedi. Trenutno postoji više od 3000 samo lijevaka poznat, a koliko ih zapravo - nitko ne zna. Štoviše, njihov broj stalno raste. Stručnjaci pripisuju se prije svega na intenzivnom smanjenja razine Mrtvog mora (oko 1 m godišnje), zbog niza razloga, od kojih je glavni je masovna uporaba glavne hranjenje mora arterije - rijeka Jordan - u obnavljanje sušnom jugu regije, a kao glavni izvor pitke vode naseljenih dijelova zemlja. Slana voda se ocijedi, svježe podzemnih voda se diže iz dubine zemlje, ispiranjem soli formacije, pri čemu su šupljine formirane ispod površine, što dovodi do neuspjeha. Dimenzije nekog udaraca - u jednom takvom kratera može stati osam katova zgrade.

4. „Pakao”, Kina

„Šeol”

Jedan od najuzbudljivijih mjesta na svijetu -je najveći svjetski prirodni sliv Chanko Syaochzhay nalazi u jednoj od središnjih pokrajina Kine. Dimenzije neuspjeh impresivno: dug 626 m, širok 537 m, a od 511 do 662 m dubine. Osim toga, lijevak ima strmi zid koji služi kao dodatni atraktivan faktor za ekstremne turističke. Na jednom od strmih zidova izgrađenih stubište, 2800 stepenica koje vode do dna. Na dnu ponikve teče podzemna rijeka dugu 8,5 km, koja dolazi na površinu samo ovdje. Unatoč činjenici da je formirana 129 tisuća. Prije mnogo godina, „pakao” je dobro poznata lokalnom stanovništvu, znanstvenika i javnosti su naučili iz ovog nevjerojatnog prirodnog fenomena samo u 1994. u potrazi za novim mjestima za istraživanje britanske speleolozi.

5. Ako Brimma Oman

neuspjeh Brimma

Ovo mjesto se odlikuje izuzetnom ljepotom iSjaj, to je ne čudi da ga privlači mnogo turista. Zapanjujući vapnenac zdjela napuni čistom plavom vodom, što se može vidjeti, osim na slikama. Općinske vlasti odlučile pretvoriti neuspjeh u vodeni park privući domaće i strane kupače u slikovitom mjestu.

6. Bingham Canyon, Utah, USA

Bingham Canyon mina

Poznatiji kao bakrena Kennekottskoedepozita, najveći svjetski open pit se nalazi jugozapadno od Salt Lake City. Njegove dimenzije su zapanjujući: oko 1 km duboka i 4 km širine! Ako dva Empire State Building staviti jedan na drugi, iz dna kamenoloma, čak i oni neće doći na njegovu vrhu. Prije otvorenih 110 godina, polje i dalje radi, dajući jedan dan do 450 tona materijala.

7. dekana Blue rupa, Bahami

Dekanova Blue Hole

Drugi najmodriji rupa na svijetuu blizini grada Clarencea na Long Islandu. Iako je većina od tih prirodnih depresija ima dubinu od oko 100 m, plava rupa Dean ovaj parametar prelazi više od dva puta, dolje 202 m Odlikuje se neobičnom strukturom :. bliže površini, koji ima promjer 25-35 m, a depresija se proteže uglavnom u dubini postizanje promjer 20 m do 100 m, tvori svojevrsnu kupole. Popularno među ljubiteljima morskih dubina ronjenja i ronjenje, dekana Blue Hole, međutim, ima loš ugled među mještanima: kažu da je njegova kreacija nije bila bez zlih sila i bezbrižan ronioci mogu lako stegnuti tamni vrtlog.

8. „vrata pakla”, Turkmenistan

„Vrata pakla”

Ovaj krater, više kao ukraskatastrofa film s promjerom od 60 do dubine od 20 metara, svijetli 45 godina. Sve je počelo 1971. godine kada su geolozi otkrili podzemni plinski polog. Kada je bušenje počela, programeri vodio u podzemnu pećinu, donoseći svu opremu uključujući bušilice potonuo u zemlju, i formirao neuspjeh ispunjen plinom. Geolozi ne smisliti ništa bolje nego da se spali plina za nastavak rada. On je trebao izgoriti za nekoliko dana. Međutim, to je bio 45 godina, a vatra se neće izblijediti. Cijela površina je prekrivena kratera baklje različitih veličina, od kojih su neki došli do 10-15 m.

U 2013, kanadski istraživači George KoronisUspio sam da bi se na dnu kratera, gdje je otkrio bakterije koje se nalaze nigdje drugdje na površini Zemlje, i odličan osjećaj u paklenoj vatri.

9. „velika rupa”, Južna Afrika

„Velika rupa”

Najveći kamenolom na svijetu, iskopa bezkorištenje tehnologije, nekoć najbogatiji dijamant depozite „Kimberly” sada iscrpljeni. U razdoblju od 1866. do 1914. godine na 50 tisuća. Rudari pijucima i lopatama COUP 22,5 milijuna tona tla, proizvodnju 2722 kilograma dijamanata na 14,5 milijuna karata. Tako formirana širina jame 463 metara i dubine od 240 m. Sada kamenolom dna se napuni vodom do dubine od 40 metara.

10. "Đavolja neuspjeh", Texas, USA

„Đavolja neuspjeh”

Izduženi otvor veličine od 12 do 18 mTo otvara ulaz u ogroman podzemni hodnik, do dubine od 122 metara u špilji obitava kolonija leti najbrže životinje na zemlji. - vrsta šišmiša Brazilski podrezan. Ove male zveryushki oko 9 cm i težine samo 15 g mogu razvijati horizontalni let brzine do 160 km / h. „Vražji neuspjeh” je uvijek oko 3 milijuna tih nevjerojatnih sisavaca.

11. Gvatemala neuspjeh, Gvatemali

Gvatemelsky neuspjeh

U 2010. godini u glavnom gradu zemlje - Guatemala City -Odjednom nasta kolaps tla, progutao tvornicu trokatnu i sozdavshey opasnost da obližnjih zgrada. Gotovo okrugli otvor promjera 20 m ima dubinu od oko 90 metara tako opasno fenomen ima niz prirodnih i antropogenih čimbenika. Poplava uzrokovanih uraganom Agatha, erupcije vulkana Pacaya u blizini grada i banalnih curenja kanalizacijske cijevi.

Ovaj neuspjeh nije bio prvi takav slučaj u Gvatemali. Godine 2007. grad je bio sličan kolaps površine do dubine od oko 100 metara.

12. "Morning Glory Pool", Wyoming, USA

"Morning Glory Pool" 1

Lijepa korito napuni vodomgeotermalnog izvora, dobio je ime zbog sličnosti s cvjetnim slak, koji je u SAD-u je pod nazivom „Morning Glory”. U početku, depresija je plave boje u sredini, u najdubljem mjestu, postupno požutio na periferiji, kao i na laticama slak. No, u posljednjih nekoliko godina zbog nemarnih turista bacanje novca u vodu i smeće, izvor hranjenja gejzir, začepiti, što dovodi do nekontroliranog rasta bakterija i plave promjenom boje u zeleno i žuto - do narančaste. U blizini izvora došlo je čak i ploča s upozorenjem o nužnosti pažljivog odnosa prema jezeru zbog rizika od mijenjanja imena na „izgubljenu slavu”.

"Morning Glory Pool" 2