Kanjonima, ili, kako ih Europljani vole zvati,Gorges će biti veliko mjesto za avanturu i nevjerojatne šetnje. I mi u našem članku predlažemo upoznavanje s najpoznatijim i slikovitim kanjonima na svijetu.

Mnogi od nas, vjerojatno, žele posjetitiMjesta gdje ljudska stopa rijetko koraka, a priroda ostaje netaknuta. Takva mjesta uključuju tajanstvene i lijepe kanjone, koji su dobili svoje jedinstvene obrise zbog prirodnih elemenata i "uklesanih" sposobnosti rijeka koje su tekle kroz ovo područje prije milijun godina.

1. Kanjon antilope

Antilope Canyon1

Antelope Canyon2

Antelope Canyon3

Antelope Canyon4

Kanjon Antelope nalazi se na jugozapadu Sjedinjenih Država iDoći tamo i vidjeti sve ljepote ovog prirodnog fenomena, morate platiti za turneju i vodič, ali ti troškovi su vrijedni toga. Jednom u ovom kanjonu, otkrit ćete ljepotu lokalnih tunela iz vatrenog crvenog pješčenjaka koji se kao da plesu pleše, igrajući se s sunčevim zrakama. Takve zapanjujuće obrise kanjonskog zida dobivene su zbog vjetra i periodičkih poplava nakon jakih kiša.

2. kanjon Charyn

Charyn Canyon1

Charyn Canyon 2

Charyn Canyon3

Charyn Canyon4

U Kazahstanu se nalazi prekrasan kanjon u CharynNacionalni park koji nije daleko od granice s Kinom. Ovdje najljepši i najljepši krajolici u cijeloj regiji, a putnici se mogu naći čak i ekstremnim zabavnim sadržajima, kao što su: rafting, kanjon ili trekking na zanimljivim mjestima. Postoji šarmantna dolina dvoraca, koja je dobila ime zbog skupine stjenovitih planina, koji se vijugaju uz dno kanjona.

3. Blyaid Canyon

Kanjon rijeke Blyde1

Kanjon rijeke Blyde 2

Kanjon rijeke Blyde3

Kanjon rijeke Blyde4

Kanjon rijeke Blyde je u Južnoj Africi, i toSmatra se jednim od najvećih na svijetu, a na popisu najvećih kanjona na svijetu, treći je. Ovaj kanjon, duljine 26 km, lako je dostupan i fascinira turiste svojim bujnim brežuljcima, zasićenim subtropskim zelenilom, a divljači ovdje jednostavno su zapanjujući i raznoliki.

4. Canyon Kolka

Canyon Kolka1

Canyon Kolka2

Canyon Kolka3

Canyon Kolka4

Dolina Kolka, zajedno s istoimenim kanjonom, bila jeVeć dugo vremena najviše neistraženo područje u Peruu. Ova dolina je obrastao legendi, to je bio nazvan Izgubljena dolina Inka, dolina of Fire, ili čuda, ali do danas o tim mjestima je poznat u cijelom svijetu. Colca Canyon, ipak, i nema okomite staze, kao i druge, ali njegova dubina više od 4 km, što mu omogućuje ulazak u kanjon na ljestvici od najatraktivnijih dubokim kanjonima. tu će biti nezaboravan susret s veličanstvenim ptica andske kondor, koji ponosno uzdiže iznad klanca. I upravo na popularne pješačke staze mogu se pronaći mještanima prodaje suvenira i nacionalnih odjeću.

5. Bakreni kanjon

Copper Canyon1

Bakreni kanjon2

Bakreni kanjon3

Bakreni kanjon4

Nije moguće spominjati ogroman MeksikanacBakreni kanjon, koji se sastoji od šest odvojenih kanjona. Ovi se kanjoni pojavljuju zbog činjenice da je na tim mjestima tekla šest rijeka. Postoji mnogo zanimljivih i lijepih mjesta za planinarenje i za ljubitelje biciklističkih tura ili jahanja. U kanjonu mještani nude turistima kupnju suvenira i hrane.

6. Canyon del Sumidero

Canyon del Sumidero1

Canyon del Sumidero2

Canyon del Sumidero3

Canyon del Sumidero4

Još jedan izvrstan kanjon MeksikaSumidero. Ovaj kanjon se smatra jednim od najljepših u svijetu i najpopularnijim među turistima. Sumidero je čak prikazan na grbu Chiapasa i smatra se njegovom glavnom atrakcijom. Na dnu ždrijela, Grichalva, podrijetlom iz Gvatemale, prolazi kroz dvije države Meksika, teče u Meksički zaljev.

7. Glen Canyon

Glen Canyon

Glen Canyon 2

Glen Canyon

Canyon Glen4

Glen Canyon je nacionalni park u SAD-u,koji se nalazi između granica dviju država Utaha i Arizone, koji se proteže šićernim Glen kanjonom. Prethodno je bio običan, nije osobito značajan kanjon, ali u sredini XX stoljeća počeo graditi branu koja je formirana u području bizarno jezero Powell. Jezero je također privlači znatiželjne turiste, a tijekom vremena sve više i više ljudi su počeli dolaziti da mu se dive zbog toga Glen Canyon postao poznat.

8. Kijote ubode kanjon

Kojot je udario u kanjon 1

Kojot je udario u kanjon 2

Kojot je udario u kanjon

Koyote ubodi kanjon 4

Kanjon Canyon Coyote također se nalazi između državaUtahu i Arizoni u SAD-u, postao je poznat po valovitim oblicima zidova. Znanstvenici vjeruju da su na mjestu ovog kanjona nešto manje od 200 milijuna godina postojale su pješčane dine, koje su naposljetku postale zamršene. I svi ovi milijuni godina vjetar, rijeke i drugi prirodni utjecaji formirali su klanac, a sada se mogu diviti ovim ljepotama iz prve ruke.

9. Canyon Bryce

Canyon Bryce1

Canyon Bryce2

Canyon Bryce3

Canyon Bryce4

Canyon Bryce u jugozapadnom Utahu vjerujeveliki amfiteatar, čudo prirode i orijentir američkog nacionalnog parka. Od svoje veličine i prirodne ljepote jednostavno bilježi duh. Ovaj se kanjon pojavio zbog erozije sedimentnih stijena rijeka i jezera, kao i učinaka vjetra, vode i leda.

10. Kali-Gandaki kanjon

Cali-Gandaki Canyon1

Kanjon Kali-Gandaki2

Kanjon Kali-Gandaki3

Kanjon Kali Gandaki

U Nepalu se nalazi jedan od najvećih kanjona uZemlja, koja ima isti naziv rijeke Kali Gandaki, teče duž dna. kanjon dubine od najviših vrhova do 6,8 km, pa se smatra najdubljih u svijetu. Njegov krajolik je vrlo popularan kod fotografa širom svijeta.

11. Canyon Heile Turzi

Canyon Heile Turzi1

Canyon Heile Turzi2

Canyon Heile Turzi3

Hale Canyon Tours nalazi se u Rumunjskoj, strme i strme padine privući ekstremisti iz cijelog svijeta. Ovaj kanjon ima vrlo uski dno, što ga čini za razliku od drugih.

12. Canyon of Waimea

Canyon Waimea1

Canyon Waimea2

Canyon Waimea3

Canyon Waimea4

Canyon Waimea se nalazi na Havajima i smatra senajveći u Tihom oceanu. Ovdje priroda nije netaknut čovjekom, koji je formiran milijunima godina, tako da je ova klanca toliko popularna među turistima. Ovdje je priroda zaštićena zakonom i šumarima, pa je sve sačuvano u izvornom obliku. Vjeruje se da je ovaj kanjon nastao tijekom kretanja zemaljske kore, nakon čega je njegovo olakšanje i krajolik "izrezali i promijenili" rijeku Vaymea.

13. Canyon Palo Duro

Canyon Palo Duro 1

Canyon Palo Duro 2

Canyon Palo Duro 3

Canyon Palo Duro 4

Palo Duro je Texasski kanjon, iako to ne možepohvaljujući svojoj dubini, maksimalno 256 metara, ali je uključen u vrhu najvećeg zbog dužine i širine (od 9,6 do 32 km širine i 193 km duljine). Ovaj kanjon je vrlo fotogeničan zbog činjenice da su njegove zidine sastavljene od višebojnih stijena, a krajolici su jednostavno nenadmašni.

14. Canyon Yarlung Tsangpo

Canyon Yarlung Tsangpo1

Canyon Yarlung Tsangpo2

Canyon Yarlung Tsangpo 3

Canyon Yarlung Tsangpo4

Na Tibetu je jedinstveni kanjon Yarlung Tsangpo,nalazi visoko na Himalaji, a iz Sjeverne Indije, to je kao da svom svojom snagom oduprijeti tok rijeke Brahmaputra, za koji je pao u ljubavi s kajakaša, ekstremista, ali još nitko nije uspio splav na njemu od početka do kraja .. Da bi došli do kanjona ne sasvim jednostavno, dakle do danas priroda ostaje u iskonskoj vrsti. Kanjon Yarlung Tsangpo smatra najduža (duljine 240 km) i praktički najdubljim (dubine više od 6 km) u cijelom svijetu.

15. Canyon de Shelley

Canyon de Shelley1

Canyon de Shelley2

Canyon de Shelley3

Canyon de Shelley4

Canyon de Shelley postao je početkom XX. Stoljećanacionalni spomenik Sjedinjenih Država, do danas su sačuvane ruševine naselja Anasazi i Navajo Indijanaca. Arheolozi ovdje nalaze artefakte od četiri razdoblja indijske kulture, od kojih je najstariji postojao još 300. godine prije Krista. Važno je napomenuti da je pristup ovom kanjonu ograničen, turisti bi trebali biti tamo samo s vodičem, osobito od Navajo plemena, osim kanjonskog dijela trase "Ruševine Bijele kuće", otvoren je za besplatne posjete.